Vertalingen Nederlands-Fins

800px-Flag_of_Finland.svg

Onze vertalingen naar het Fins worden verzorgd door onze vertaalexperts in een grote verscheidenheid aan sectoren, waaronder technische, farmaceutische en financiële.

69% van de Finse bevolking spreekt meer dan één vreemde taal, 47% spreekt er minstens twee en 23% zelfs drie vreemde talen. Deze cijfers liggen ver boven de Europese gemiddelden, maar vormen geen reden om een investering in Nederlands-Finse vertalingen uit de weg te gaan. Hoewel er wereldwijd maar 6 miljoen Finse moedertaalsprekers zijn, is Finland een economische wereldmacht en communicatie met een mogelijke businesspartner in de eigen taal kan een enorm verschil maken met de indruk die u achterlaat.

Al onze Finse vertalers beschikken over minimaal vijf jaar vertaalervaring en hebben een grondige selectieprocedure doorstaan.

Finse vertalingen

De Finse vertaalservice van The Translation People wordt gewaardeerd voor haar kwaliteit, snelle levertijden en onze ervaring met een verscheidenheid aan bestandsformaten. The Translation People specialiseren in zowel vertalingen uit als naar het Fins.

Onze Finse vertaalervaring omvat ondermeer productcatalogi, gebruikers- en onderhoudshandleidingen, kwaliteitsprocedures, technische specificaties, websites en persberichten.

Als u een vertaalproject heeft, vraag dan een prijsopgave aan of neem contact met ons op.

Finse Taalweetjes

Het Fins, dat deel uitmaakt van de Oeral-talen, wordt wereldwijd door 6 miljoen mensen gesproken. Het is een officiële taal in Finland en de Europese Unie, maar wordt ook gesproken in kleine delen van Zweden en Denemarken. Omdat er zo weinig moedertaalsprekers zijn in vergelijking met andere hoofdtalen in de EU, wordt het Engels al zeer snel in Finse scholen aangeleerd, en de meerderheid van de Finse bevolking heeft dan ook een goede kennis van het Engels.

De Finse taal, of Suomi, stamt af van het Sami; Finland was tijdens de Middeleeuwen eeuwenlang door Zweden aangehecht, en het Fins bestond in die tijd enkel als spreektaal; het was pas tijdens de 16de eeuw dat een geschreven versie werd ontwikkeld door de Finse bisschop Mikael Agricola. Zijn ultieme doel was de vertaling van de Bijbel naar het Fins, maar voordat hij hieraan kon beginnen moesten er eerst grammaticale regels vastgelegd worden. Hij moest zelfs nieuwe woorden uitvinden, waaronder armo, “genade”. De huidige Finse grammatica is nog altijd gebaseerd op deze regels, en meer dan 50% van de door Agricola uitgevonden woorden zijn nog altijd in gebruik. Tot de 19de eeuw werd het geschreven Fins voornamelijk gebruikt in religieuze context. Het was pas vanaf dan dat er een gedreven opmars kwam in het standaardiseren en moderniseren van het geschreven Fins, waardoor aan het einde van de 19de eeuw het geschreven Fins zich niet langer beperkte tot de religie maar ook werd gebruikt in de journalistiek, literatuur en administratie. Het Fins blijft vandaag, als EU-taal, een belangrijke rol spelen in de overheid en administratie.

Waarom The Translation People voor Finse vertalingen?

  • Het gebruik van vertaalgeheugens kan de levertijden en kosten van uw Fins vertaalproject reduceren.
  • Vertalingen kunnen worden geleverd in alle mogelijke bestandsformaten waaronder Microsoft Office suite, Quark XPress, Adobe PDF, Adobe Illustrator, Adobe FrameMaker, PageMaker en InterLeaf.
  • Onze Finse vertalers zijn gekwalificeerde linguïsten en vertalen uitsluitend in hun moedertaal.
Nederlands Fins Uitspraak
Goedemorgen Hyvää huomenta hy-vää huo-men-ta
Goedemiddag Hyvää iltapäivää hy-vää il-ta-päi-vää
Goedenacht Hyvää yötä hy-vää yö-tä
Tot ziens Hyvästi hy-väs-ti