Vertalingen Nederlands-Gaelisch

 

800px-Flag_of_Scotland.svg800px-Flag_of_Ireland.svgDe Keltische vertaaldiensten van The Translation People worden gewaardeerd om de kwaliteit, snelle levertijden en onze ervaring met een verscheidenheid aan bestandsformaten. The Translation People specialiseren in zowel vertalingen uit als naar het Gaelisch.

Onze Keltische vertaalexpertise omvat ondermeer productcatalogi, gebruikers- en onderhoudshandleidingen, kwaliteitsprocedures, technische specificaties, websites en persberichten.

Als u een vertaalproject heeft, vraag dan een prijsopgave aan of neem contact met ons op.

Keltische vertaalservice

De Gaelische, of Keltische, talen zijn door de eeuwen heen gesproken in de gemeenschappen van Noord-Schotland tot ver in Zuid-Ierland, en hebben een belangrijke rol gespeeld in het erfgoed van de inwoners in deze regio’s. Door de eeuwen heen is het aantal Schots-Gaelische en Iers-Gaelische sprekers sterk verminderd, maar recent genomen maatregelen moeten deze talen voor toekomstige generaties nieuw leven inblazen en behouden.

Overheidsinstellingen in Ierland worden onder druk gezet om publicaties in zowel Engels als Gaelisch beschikbaar te stellen, wat heeft geleid tot een verhoogde vraag naar Gaelische vertalingen. De Ierse overheid schat zelfs in dat jaarlijks ongeveer 5000 pagina’s vertaald moeten worden om aan de EU-vereisten te beantwoorden, wat 80% hoger ligt dan aanvankelijk gedacht. Bovendien moet de “EU acquis communautaire” (ongeveer 100.000 pagina’s dik) nog altijd vertaald worden, wat betekent dat er weinig referentiemateriaal is om de vertalers te helpen; meer nog, een officiële grammatica is al jaren niet meer gepubliceerd geweest.

The Translation People kan aan deze verhoogde vraag naar Gaelische vertalingen voldoen door samen te werken met een wereldwijd netwerk van vertaalexperts die vertalingen van hoge kwaliteit leveren in een groot aanbod van sectoren.

Gaelische Taalweetjes

Hoewel er minder dan 400.000 moedertaalsprekers zijn, wordt het Iers-Gaelisch erkend als een van de officiële EU-talen en als de officiële landstaal van Ierland en minderheidstaal in Noord-Ierland. Ongeveer de helft van de Ierse bevolking meent de taal machtig te zijn als werktaal, een vereiste voor vele posities in de ambtenarij. Sinds 2003 heeft de Ierse bevolking het recht om de overheidsinstellingen in het Iers aan te spreken en in december 2006 deed de Ierse overheid een gedetailleerd plan uit de doeken om het land binnen twintig jaar volledig tweetalig te maken.

Iers-Gaelisch deelt haar oorsprong via het Oud-Iers met het Schots-Gaelisch, dat eveneens deel uitmaakt van de Indo-Europese familie. Men neemt aan dat het Gaelisch eerst werd gesproken in Schotland tijdens de Romeinse periode, maar er is ouder bewijsmateriaal van het gebruik ervan in de 4de eeuw n.C., toen de Noord-Ierse en West-Schotse provincies nauwe banden onderhielden. Sinds de 13de eeuw is het gebruik van het Schots-Gaelisch in voortdurend verval, maar wordt het nog steeds aanzien als een belangrijk onderdeel van het Schotse erfgoed. Vandaag spreken nog maar amper 60.000 mensen Gaelisch, maar men hoopt dat de Gaelic Language Act van 2005 een positief effect heeft op deze statistieken. De fervente aanhangers van de taal hopen dat het uiteindelijk officiële status krijgt als een Schotse landstaal en werken momenteel aan het behoud en onderwijs van de taal.

Waarom The Translation People voor Gaelische Vertalingen?

  • Omdat wij gebruik maken van vertaalgeheugens kunnen levertijden en kosten voor uw Gaelische vertalingen gereduceerd worden.
  • Vertalingen worden geleverd in alle bestandsformaten waaronder Microsoft Office suite, Quark XPress, Adobe PDF, Adobe Illustrator, Adobe FrameMaker, PageMaker en InterLeaf.
  • Onze Gaelische vertalers zijn gekwalificeerde linguïsten en vertalen uitsluitend in hun moedertaal.

Nederlands – Iers-Gaelische Vertalingen

Nederlands Iers-Gaelisch
Goedemorgen Dia dhuit
Goedenacht Oíche mhaith
Bedankt Go raimh maith agat

Nederlands – Schots-Gaelische Vertalingen

Nederlands Schots-Gaelisch
Goedemorgen Madainn mhath
Goedenacht Oidhche mhath
Bedankt Tapadh leat
._