Vertalingen Nederlands-Noors

 

800px-Flag_of_Norway.svgDankzij de rijkdom aan natuurlijke bronnen heeft Noorwegen een zeer hoog BNP per bewoner, terwijl de bevolking van één van ’s werelds hoogste levensstandaarden kan genieten. Olie en gas zijn de winstgevendste industrieën in Noorwegen en staan garant voor ongeveer 60% van alle export, waarbij het overige uit zelfvoorzienende bronnen zoals de bosbouw, visserij en waterenergie komt.

De beslissing van Noorwegen om geen lid te worden van de EU maar om zich te houden aan het akkoord voor de Europese Economische Ruimte heeft de economie niet geschaad. De Noorse regering concentreert zich op onderzoek en ontwikkeling en gebruikt hedendaagse technologieën om de bestaande bronnen efficiënter te exploiteren. Dit zal helpen om het huidige economische succes op de internationale markt nog te versterken en Noorse vertalingen zullen een belangrijke rol blijven spelen. Met meer dan 30 jaar ervaring in de vertaalsector kan The Translation People Noorse documenten in een grote verscheidenheid aan sectoren vertalen en in alle mogelijke formaten leveren. Onze Noorse vertaalservice wordt gewaardeerd om haar kwaliteit, snelle levertijden en onze ervaring met een verscheidenheid aan bestandsformaten.

Als u een Noors vertaalproject heeft, vraag dan een prijsopgave aan of neem contact met ons op.

Noorse Taalweetjes

Het Noors heeft twee officiële taalvormen die door de 5,5 miljoen bewoners zowel geschreven als gesproken worden. Men schat dat ongeveer 85% van de bevolking het Bokmål (letterlijk “boektaal”) hanteert, wat nauw aanleunt aan het Deens, terwijl een minderheid het Nynorsk (“nieuw-Noors”) gebruikt, dat zijn oorsprong vindt in verschillende landelijke dialecten. Sinds het einde van de Deense overheersing in 1814 zijn er tal van pogingen ondernomen om beide vormen samen te voegen tot één officiële Noorse taal, maar men heeft dit tot nu toe wegens hevige publiek verzet steeds moeten opgeven. Behalve het Bokmål en Nynorsk, heeft ongeveer 5% van de bevolking het Sami of Kven (dat ook gehanteerd wordt in kleine gemeenschappen in Finland) als moedertaal; ook zij hebben het recht op onderwijs en officiële overheidscommunicatie in deze talen.

Het Noors wordt gereguleerd door de Språkrådet (Noorse Taalunie), die overheidsinstellingen niet alleen adviseert over het gebruik van de geschreven en gesproken taal, maar ook verzekert dat het culturele erfgoed bewaard blijft. De laatste 10 jaar heeft het Engels een grote invloed uitgeoefend op de Noorse taal, die een stroom van Engelse leenwoorden ingevoerd zag worden, voornamelijk in de technologische sector. En hoewel op het internationale toneel het Noorse zakenleven vaak in het Engels wordt gevoerd, heeft dit geen negatieve invloed gehad op de vraag naar Noorse vertalingen, die een essentieel onderdeel vormen van dit land haar exportindustrie.

Waarom The Translation People voor Noorse vertalingen?

  • Het gebruik van vertaalgeheugens kan de levertijden en kosten van uw Noorse vertaalproject reduceren.
  • Vertalingen kunnen worden geleverd in alle mogelijke bestandsformaten waaronder Microsoft Office suite, Quark XPress, Adobe PDF, Adobe Illustrator, Adobe FrameMaker, PageMaker en InterLeaf.
  • Onze vertalers uit en naar het Noors hebben een grondige selectieprocedure ondergaan en vertalen uitsluitend in hun moedertaal.

Nederlands-Noorse Vertalingen

Nederlands Noors Uitspraak
Hallo Hei Hey
Hoe gaat het? Hvordan har du det? Vhor-dan harh du deh?
Heel goed, bedankt Bare bra, takk Bar-reh brah, tack
Tot later Vi sees Vi se-es
Tot ziens Ha det bra Hah deh brah